Arkivbild. Foto: TT

Nytt svenskt rekord – i att hålla andan

Publicerad

Göteborgaren Valdemar Karlsson är bäst i Sverige, och hela Norden, på att hålla andan under vattnet. Han tävlar i statisk apnea, den tävlingsgren inom fridykning som går ut på just det.

Det nya rekordet på 9 minuter och 2 sekunder sattes den 15 februari under en tävling på Lundbybadet i Göteborg. Därmed slogs det gamla rekordet på 8 minuter och 43 sekunder.

Men nordisk mästare till trots — det finns en person som är ännu bättre. Fransmannen Stephane Mifsud satte världsrekord år 2009, när han höll andan i hela 11 minuter och 35 sekunder.

Förutom statisk apnea finns det flera grenar att tävla i inom fridykning. Bland annat dynamisk apnea, som går ut på att simma långt under vatten, och den mer välkända grenen vertikal apnea, som går ut på att simma så djupt som möjligt utan andningshjälpmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.