Stefan Larsson, förundersökningsledare vid polisens enhet för arbetsmiljö- och miljöbrott. Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT / privat

Efter jordskredet vid E6 i Stenungsund: Två poliser ska sköta brottsutredningen

Uppdaterad
Publicerad

En utredare och en förundersökningsledare. Det är polisens team som nu ska utreda om någon gjort sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet i samband med jordskredet i Stenungsund.

– Det är ett detektivarbete och ett pussel som måste läggas, säger Stefan Larsson, förundersökningsledare vid polisens enhet för arbetsmiljö- och miljöbrott.

Efter många turer mellan olika rättsliga instanser ligger nu polisutredningen på en ny avdelning: Enheten för arbetsmiljö- och miljöbrott vid Polisregion Väst.

Efter det omfattande skredet utanför Stenungsund inledde polisen redan i lördags en utredning om misstänkt allmänfarlig ödeläggelse. Sedan ändrades rubriceringen till miljöbrott på måndagen, men den förundersökningen har nu lagts ner.

Brott kan ge fängelse

Nu har fallet rubricerats om ytterligare en gång eftersom man inte kan styrka att det skett med uppsåt. Den nya rubriceringen är nu grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi kommer att samla in vittnesmål, inklusive de som har arbetat för olika schaktbolag, säger Stefan Larsson.

Straffet för grov allmänfarlig vårdslöshet är fängelse i upp till två år.

Komplicerad utredning

För närvarande är det bara en utredare som tillsammans med förundersökningsledaren som hanterar utredningen.

– Vi ser nu över all relevant information i den här komplicerade utredningen, inte bara det som direkt relaterar till skredet.

Är det rimligt att endast två personer ska utreda?

– Behövs fler utredare så har vi resurser, tillägger Stefan Larsson.

Även Statens haverikommission samlar in fakta efter händelsen, men myndigheten har ännu inte beslutat om de ska utreda orsakerna till raset.

I klippet nedan: Här söker räddningshelikoptern efter människor i lermassorna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjöfartsverket hjälpte räddningstjänsten att söka efter skadade i rasmassorna under natten till lördag. Foto: Sjöfartsverket

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.