Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialstyrelsen avråder från att föda utan barnmorska

Socialstyrelsen avråder från att föda utan barnmorska

Uppdaterad
Publicerad
Eftersom hembarnmorskorna är överbokade väljer en del kvinnor nu att föda i hemmet utan barnmorska. Socialstyrelsen rekommenderar det inte.

Socialstyrelsen har ingen generell rekommendation kring hemförlossningar. Man avråder inte men rekommenderar inte heller kvinnor att föda hemma utan det är upp till varje region. Däremot ser man negativt på om hemfödslarna ökar på grund av coronapandemin.

– Jag tycker det är olyckligt att blivande föräldrar väljer att föda hemma på grund av oro för smitta och inte för att man har en stark önskan om hemförlossning i sig och har planerat för det, säger Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

”Liten risk att bli smittad”

Enligt honom har regionerna i dag vidtagit fungerande åtgärder som minskar smittspridningen vid förlossningen så att stanna hemma av oro för smitta är inget man behöver göra.

– Det är en väldigt liten risk att bli smittad vid en förlossning och graviditet i sig verkar heller inte innebära en ökad risk för att bli smittad för covid-19.

Han understryker att vid en planerad hemförlossning är det viktigt med en noggrann kartläggning så att man ser vilka eventuella riskfaktorer som finns och tar reda på komplikationer som går att förutse.

Avråder ni från hemförlossning?

– Det är upp till regionerna att möta den önskan hos en kvinna. Vi rekommenderar inte men vi avråder inte heller från det heller, säger Tomas Lindén.

”Inte lämpligt utan legitimerad personal”

Däremot ser han allvarligt på att vissa kvinnor väljer att föda oassisterat i hemmet, det vill säga utan barnmorska eller annan legitimerad personal.

– Om man inte har kunnig och van personal närvarande vid en förlossning så ökar risken för komplikationer. Det är inte lämpligt att föda utan legitimerad personal. Jag avråder direkt från det på grund av riskerna, säger Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer