Överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén. Foto: TT

ÖB om artilleriutbildningen: ”Kristinehamn innebär en rad utmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se en ny artielleriutbildning i ”Kristinehamn/Villingsberg”, men Försvarsmakten vill ha den i Villingsberg, Karlskoga, och inte Kristinehamn. Det framkommer av budgetunderlaget, som nu lämnats in till regeringen.

Förutom ett nytt regemente i Östersund, ska Försvarsmakten också börja planera för en divisionsartilleribataljon med eldrörsartilleri i Kristinehamn/Villingsberg, enligt regeringens underlag.

Men i Försvarsmaktens budgetunderlag, som enligt överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén är ”det sista riktigt tunga underlaget som ska ligga till grund för den försvarspolitiska inriktningspropositionen”, är Villingsberg att föredra.

– Vi förordar Villingsberg som utbildningsort. Där har vi sedan tidigare övnings- och skjutfält och vi har infrastruktur på plats som vi kan utgå ifrån. Kristinehamn innebär en rad utmaningar, säger han, och hänvisar till att försvaret bland annat inte äger den mark som behövs där.

Regeringens försvarsproposition ska lämnas till riksdagen i höst och har kantats av en rad politiska bråk. Nu senast bröt försvarsförhandlingarna ihop eftersom regeringen och de borgerliga partierna inte kunde enas om pengarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer