Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se jägaren Tommy på Asperö som skjuter sjuka fåglar för att minska deras lidande. Foto: SVT

Öbor samlar döda fåglar i drivor – efterfrågar hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Det pågående fågelinfluensautbrottet har lett till mängder med kadaver på västsvenska stränder. I Göteborgs södra skärgård är öbor frustrerade över att de döda fåglarna blir liggandes.

– Jag tycker inte myndigheterna tar frågan på allvar, säger Tommy Berntsson på Asperö.

I klippet: Hör jägaren Tommy Berntsson som skjuter sjuka fåglar: ”Måste få slut på lidandet”.

I sommar har sjuka och döda svanar, kanadagäss och havstrutar blivit en vanlig syn i Göteborgs södra skärgård och på andra platser längs västkusten.

– Jag har aldrig sett så mycket döda fåglar någon gång. De ligger och flyter överallt. Det är så att det luktar lik här på ön, säger brännöbon Patrik Nykvist.

Dumpas på holmar

Men osäkerheten kring hur kadavren ska hanteras har varit stor då de inte får slängas som vanligt avfall. En anonym öbo berättar för SVT Nyheter Väst att hen, i brist på tydliga förhållningsregler, samlat ihop och kört ut fåglarna och dumpat dem på öar och holmar.

Asperöbon och jägaren Tommy Berntsson säger att han kontaktat både länsstyrelsen och kommunen utan att få några besked.

– Jag har bara bollats runt, ingen vill ta ansvar.

Kommunen ska samla in fåglar

Från Göteborgs stads håll bekräftas att det funnits oklarheter när det gäller ansvarsfördelningen. Hanteringen av de döda vilda fåglarna diskuteras just nu mellan länsstyrelser, kommuner, Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket med flera. Under torsdagen väntas Jordbruksverket presentera en rekommendation till kommunerna.

Göteborgs stad meddelar att de nu påbörjat en insamling av döda fåglar i skärgården.

– Vi kommer att prioritera det med de resurser vi har, säger Morgan Davidsson, avdelningschef på park och anläggning, som rekommenderar öborna att rapportera in döda fåglar till appen Strandstädarkartan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.