Med rösterna 21-19 gav fullmäktige grönt ljus för en ny detaljplan vilket innebär att en privat exploatör kan gå vidare med planeringen för bland annat bostäder, kontor och butikslokaler. Politikerna har varit splittrade i frågan och kritikerna anser att frågan hanterats odemokratiskt.
– Ingen har lyssnat på oss, vi känner oss överkörda, säger Anne Carlsson, som bor i ett hus alldeles intill den omtvistade kajen.
Vid den gamla industrikajen i Skärhamn har det varit industrimark sedan 1920-talet och det har förekommit oljeverksamhet i decennier. För sju år sedan kom första förslaget att förändra kajen. Då önskade den politiska ledningen ge tillstånd för en privat exploatör att bygga hundratalet bostäder-, kontors- och butikslokaler och över 100 båtplatser. Ärendet har sedan dess överklagats, genomgått bullerutredning och varit och vänt hos Länssstyrelsen.
– Vi behöver fler bostäder och invånare på Tjörn för att ha råd med välfärd, säger Martin Johansen (FP), ordförande i kommunstyrelsen på Tjörn.
Är det inte risk att det bara blir bostäder för rika och inte året runt-boende?
– Vi planerar för alla typer av bostäder, från hyresrätter till villor och allt däremellan, säger Martin Johansen (FP).
Splittringen stor
Men den politiska splittringen har alltså varit stor. Kritiken handlar dels om rädsla för att den Bohusländska byggtraditionen inte ska bevaras, dels över att de miljöutredningar som gjorts varit otillräckliga. Exempelvis en utredning över gifter i mark och vatten efter oljeverksamheten på kajen.
– Vi har bråkat mycket om att miljökonsekvensbeskrivningen inte är fullständig och vi oroar oss för vad som händer om man bygger båthamn och annat i det här området, säger Jeanette Lagervall (S), ledamot i fullmäktige.
Men oron delas inte av kommunstyrelsens ordförande som tycker kritiken är obefogad.
– Är det en sak jag kan garantera så är det ju att man inte kommer att få bygga någonting förrän alla utredningar som krävs är gjorda, säger Martin Johansen (FP).
På förra fullmäktigemötet gick förslaget igenom med siffrorna 22-19 i fullmäktige, men ärendet blev återremitterat eftersom fler än 30 procent av ledamöterna var emot. På måndagskvällens möte krävdes att 50 procent skulle vara emot för att stoppa beslutet. Men så blev det alltså inte.