Aktion av konstelever där flera konstverk i Göteborg täcks över för ”kultursanering”. Foto: Cornelia Wadstedt/Nora JuneholmVisa alla (3)
Visa alla (3)

Offentliga konstverk täcks över för ”kultursanering”

Publicerad

Flera kända stadskonstverk täcktes över under tisdagen för ”Kultursanering pågår”. Konstkuppen som genomfördes av elever från Dômens konstskola väckte starka reaktioner bland förbipasserande.

Flera kända konstverk i centrala Göteborg täcktes under tisdagseftermiddagen över av elever från Dômens konstskola. Ett 20-tal konstverk bland annat Poseidon täcktes över med orange väv och avspärrningsband. ”Kultursanering pågår. Detta konstverk kan komma att avvecklas på grund av nedskärningar i kulturbudgeten.” Aktionen skapade starka reaktioner hos göteborgarna.

– När vi utförde aktionen var det många som kom fram och var oroliga över att det var på riktigt. ”Varför ska ni ta bort detta, det vill vi ha kvar”. Det var först negativa reaktioner när de trodde att det var på riktigt, vilket var lite det vi ville. Det var ingen som tyckte det var dåligt när de fick en förklaring till aktionen, säger Maja Oldefors, en av konsteleverna.

”Konst och kultur är värdefullt för alla”

Syftet med aktionen är, enligt Maja Oldefors, att uppmärksamma konstens betydelse för samhället. Eleverna valde därför att fokusera på konstverk som syns i stadsbilden, som exempelvis Poseidon, för att lyfta frågan vad som får synas i det offentliga rummet.

– Vi ville att folk skulle tänka på vad som skulle hända med stadsbilden om dessa konstverk försvann. Det handlar kanske inte främst om de verken men om man tar som exempel Jörgen Svenssons verk ”Pizzeria” på konstmuseets fasad så har det fått många negativa reaktioner, säger Maja Oldefors och fortsätter:

– I grund och botten handlar det om det nedskärningar i kulturbudgeten och debatten kring konst. Det känns inte som man värdesätter konsten, all typ av konst, och vi vill skapa en debatt kring att konst och kultur är värdefullt för alla.

Sitta uppe i 24 timmar

Konsteleverna kommer under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen att plocka bort avspärrningarna och den orangea väven från från konstverken, då tanken från början var att det skulle vara en aktion under 24 timmar. Förhoppningarna är att det inte bara är göteborgarna som reagerat på konstkuppen, utan även politikerna. Men ingen politiker har hört av sig än.

– Vi hoppas att någon kulturpolitiker blir nyfiken och vill prata med oss. Och att frågan lyfts. Man mår mycket bättre om man får ha konst i sin vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer