OG-ledaren mister uppehållstillstånd

Publicerad

Migrationsverket har återkallat det permanenta uppehållstillståndet för Original Gangsters ledare, Denho Acar. Återkallandet är det första i sitt slag och skedde på begäran av Göteborgspolisen.

Acar har haft permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan 1985 men har också behållit sitt gamla medborgarskap. Han bor sedan mer än ett år i sitt gamla hemland, Turkiet, och detta är anledningen till Migrationsverkets beslut. Den vanligaste anledningen till att uppehållstillstånd återkallas är just att personen inte längre bor i Sverige.

Det var de två cheferna för länskriminalen och länsordningspolisen, Klas Friberg och Erik Nord, som i somras undertecknade den ovanliga begäran. Acar hade då varit häktad i sin frånvaro i ett och ett halvt år, misstänkt för anstiftan till mordbrand, men det brottet är inte tillräckligt grovt för att han skulle kunna bli utlämnad. Polisen valde då en annan linje att minska problemen med grov organiserad brottslighet i Göteborg.

Acar, som kom till Sverige som 11-åring, har aldrig smugit med sitt kriminella engagemang. Han beskriver sig själv som grov brottsling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer