Johannes Nordholm: ”Så mycket förväntningar – man dricker mer” Foto: SVT

Larmet från psykiatrin: Därför mår folk sämre direkt efter jul

Publicerad

Julhelgerna skänker inte julefrid åt alla. Efter julhelgerna mår många dåligt och trycket vid psykiatriska mottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg ökar.

– Det finns så mycket förväntningar kring jul, man dricker mer och för många blir ensamheten mer påtaglig, säger Johannes Nordholm, verksamhetssamordnare vid psykiatriska mottagningen.

Julpynt, juldekorationer och julmusik i butiker och mataffärer bygger i flera veckor innan jul upp förväntningar på gemenskap med familj och anhöriga. Men för många blir det inte som man tänkt sig. Tvärtom kan julafton vara en lång plåga och den värsta dagen på året, för såväl barn som vuxna.

– Vi vet att det under jul blir en ökad alkoholkonsumtion, höga förväntningar på glad samvaro, men också att många känner sig ensamma. Man kan även vara bland människor och ändå känna sig väldigt ensam, säger Johannes Nordholm, verksamhetssamordnare vid psykiatrin på Östra sjukhuset.

Årstidsbunden depression

Men det är först efter julhelgen som psykiatriska verksamheten kan se ett ökat tryck. Johannes Nordholm menar att det också till viss del är årstidsbundet, när vintermörkret sänker sig kan det föranleda depression. 

Rapporterna om psykisk ohälsa har varit många de senaste åren. Mer än dubbelt så många unga lider i dag av psykisk ohälsa jämfört med för tio år sedan, enligt Socialstyrelsens rapport från förra året.

Psykisk ohälsa handlar om ensamhet

I en konstateljé vid psykiatriska mottagningen på Östra sjukhuset kan vuxna gestalta sin psykiska ohälsa. Ensamheten är framträdande, menar Johannes Nordholm.

– Ensamheten många känner anser jag är mycket allvarlig. Jag skulle säga att all psykisk ohälsa, även om det finns biologiska orsaker, i grunden handlar om en sorts ensamhet. Att vara utanför sociala sammanhang och gemenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.