Oklarheter kring när Göteborg fyller jämnt

Uppdaterad
Publicerad

2021 är det tänkt att Göteborg ska fira 400 år. Men det är två år för sent enligt den nya motionen ”Att lägga Göteborgs tillrättalagda historia tillrätta”.

Där hävdar kommunpolitikern Carl Ek att Göteborg grundandes redan 1619 och att grundaren inte hette Gustav II Adolf.

– Det var inte han som grundade Göteborg, det var inte han som pekade ut var staden skulle ligga, det var en helt annan man, säger Carl Ek, politisk vilde i kommunfullmäktige.

Kanske står fel man staty

Han står där så självsäkert på och pekar finger, på sitt eget Gustav Adolfs torg. Men kanske borde det istället ha stått en holländare som staty där. Köpmannen Abraham Cabelieu, eller kanske Jacob van Diijk, Göteborgs förste burggreve. Men det är inte det enda som är fel menar Carl Ek. I sin motion ”Att lägga Göteborgs tillrättalagda historia tillrätta” skriver han att Göteborg grundades redan 1619, vilket skulle betyda att det förestående 400-års jubileet kommer två år för sent.

”Man bortser från dem som byggde Göteborg”

– Det jag tycker är beklagligt är att nu kommer ytterligare ett jubileumsfirande i Göteborg där man från kommunens sida återigen bortser från dessa män och kvinnor som byggde Göteborg, säger Carl Ek.

Men från kommunens sida är det kalla handen. Även om staden grundades 1619 var det först 1621 som kungen undertecknade stadsprivilegierna och alltså är det det årtalet som gäller.

– Det här är nog ett bra årtal eftersom det då skrevs under. Sedan tycker jag ändå inte man ska fastna på exakta årtal eftersom firandet är tänkt att ske i flera år framåt, säger Thomas Martinsson miljöpartistiskt kommunalråd i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.