Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västlänken blir både fördröjd och fördyrad när entreprenören sparkas från bygget av Hagastationen. I klippet ovan berättar göteborgspolitikerna om sin frustration. Foto: SVT

Oklart vem som tvingas betala västlänkens fördyrning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) lovar att kämpa för att göteborgarna inte ska betala merkostnaden för Västlänksbygget, nu när entreprenören AGN Haga sägs upp av Trafikverket från byggandet av statation Haga. Men några löften kan han inte ge.

 – Det finns ett avtal med Trafikverket men det är inte tydligt specificerat vad som händer i detta läge, säger Jonas Attenius (S).

Redan när entreprenören AGN Haga vann upphandlingen av Haga station väcktes frågor, då de var nästan en miljard lägre än övriga anbudsgivare. Kritik riktades då mot Trafikverket om att de slarvat med anbudsunderlaget, att beslut fattats på felaktiga grunder.

Tydligt är nu att Västlänken inte kommer att bli klart till 2026 som Trafikverket tidigare utlovat. Tydligt är också att den ekonomiska ramen på 20 miljarder som Trafikverket lovat att hålla sig inom kommer att spräckas. Där har Trafikverket ännu inte uttalat någon ny summa.

Politikerna oroade

  – Jag tänkte när man gjorde den här upphandlingen, man tog det för närmare två tredjedelar av närmaste anbudstagare, hur är det möjligt? Och nu åker man ut för att man inte kan göra jobbet, säger Jonas Attenius uppgivet.

Även Demokraternas Martin Wannholt är upprörd.

– Det här är bara början. Du har ju Korsvägen också, där är det ännu mer försenat, säger han.

SVT har under onsdagen sökt AGN Haga för en kommentar. De hänvisar till ett pressmeddelande som ska komma senare i veckan.

Hör de båda politikerna om den uppkomna situationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet