Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin säger att hon inte hade förväntat sig den här toppen. Foto: Sahlgrenska/TT

Ökning av corona i Göteborgs avloppsvatten

Publicerad

På en vecka har mängden coronavirus i Göteborgs avloppsvatten ökat över 100 gånger.

– Jag hade inte förväntat mig den här jättetoppen, självklart blir man ju förskräckt när man ser den, säger Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi vid Sahlgrenskaakademin.

Forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har under pandemin kontinuerligt undersökt vattnet, från toastol till reningsverk. Första veckan i december ökade mängden coronavirus markant. I förra veckan stack kurvan spikrakt uppåt, något som GP var först med att berätta om.

– Vad vi såg i somras var att ungefär två veckor efter toppen i avloppsvattnet ökade inläggningen på sjukhuset, ska det här göra samma sak har vi en jätte jobbig jul- och nyårshelg i Göteborg, säger Heléne Norder.

Hör henne berätta mer om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet