Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chef för viltenheten på Länsstyrelsen, Anita Bergstedt om den ökande utvecklingen av varg i Västsverige i klippet ovan. Foto: TT/SVT

50 vargar i Västsverige – Länsstyrelsen förvånas över kraftig ökning

Uppdaterad
Publicerad

Vargbeståndet i Västra Götaland har på kort tid ökat kraftigt och på några år gått från ett fåtal till cirka 50 individer. Den snabba utvecklingen förvånar Länsstyrelsen.

– I och med att det tagit så lång tid för vargarna att ta sig hit, trodde man att det skulle gå mycket långsammare med spridningen, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten.

Den stora ökningen av varg i Västra Götaland tror Länsstyrelsen beror på den licensjakt på varg som pågått under längre tid i närliggande län, till exempel i Örebro. Därifrån har flera vargar tagit sig söderut och mött upp andra vargar i länet och därefter bildat revir.

– Det har funnits flera vandringsvargar i vårt län innan, men i takt med att de blir ännu fler har de mött upp varandra i vårt län, säger Anita Bergstedt.

Åtta vargrevir i länet

Totalt sett finns det nu åtta vargrevir, varav majoriteten i Skaraborg. Totalt ska det röra sig om en vargstam på närmare 50 individer. En utveckling som gör att Länsstyrelsen nu varnar djurägare.

– Ju fler får det finns där det finns varg, desto större är sannolikheten att det sker ett angrepp. Så det kräver nu att djurägare ser till att sina hagar är säkra. 

Dialogen om skyddsjakt är levande

Den senaste veckan har det skett två vargattacker. Sju får dödades i trakten av Töllsjö i Bollebygds kommun under natten till tisdag.

Under torsdagen berättade SVT Nyheter Väst även att 20 får dödats efter ett vargangrepp på Einar de Wit:s gård utanför Falköping. Det har gjort att frågan om skyddsjakt väckts till liv.

– Det kommer påtryckningar om att vi ska fatta beslut om skyddsjakt, så dialogen är levande hos också. Vi följer utvecklingen noga, och jobbar med att informera om hur viktigt det är med säkra hagar, säger Anita Bergstedt.

Avgörs i höst

I nuläget har inget beslut om skyddsjakt fattats, men det kan komma att bli aktuellt med en licensjakt.

– Det är inte omöjligt, ett sådant beslut fattas i så fall i höst, för att jakten ska kunna börja ske i januari. Men det beror helt på situationen i länen runt omkring och hur behovet ser ut av att tunna ut vargstammen.

Starta klippet ovan för att höra mer om utvecklingen av varg i Västra Götaland i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.