Olaglagliga ögondroppar säljs i öppet – cannabisbrukare favorit

Olagliga ögondroppar säljs öppet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Clear Eyes, heter de olagliga ögondropparna som är populära bland cannabisrökare. Nu konstaterar flera instanser att de säljs av flertalet butiker i Göteborg, så väl som på andra håll i landet, helt öppet.

Det ska vara under ett rutinbesök i en tobakskiosk för bara någon vecka sedan som inspektörerna fick syn på den i Sverige förbjudna produkten. Det skriver Göteborg Direkt.

Det första fyndet följdes av fler. Snart hade Miljöförvaltningens inspektörer hittat samma ögondroppar i ytterligare fyra, fem butiker. Samtliga butiker var återförsäljare av tobak, och har anmälts till Läkemedelsverket.

Används för att dölja sitt missbruk

Anledningen till att någon skulle vilja ha just de här ögondropparna, ett märke från USA, är att hjälper att dölja de röda ögon, som ofta förekommer bland personer som regelbundet använder cannabis.

Miljöförvaltningen misstänker att problemet inte är begränsat till några enstaka kiosker.

”Eftersom flera av butikerna som sålt denna produkt har också fungerat som grossister finns det förstås en risk att varan finns i andra butiker också”, skriver inspektör Carl-Johan Skredsvik via mail, till tidningen.

Läkemedelsverket har fått signaler från hela landet

Läkemedelsverket har på senare tid fått in liknande tips från flera håll i landet. Myndigheten började nyligen granska försäljningen av Clear Eyes på nätet. Men är tacksamma för den hjälp de kan få från kommunala förvaltningar som bredda bilden.

– Vi har ju ingen möjlighet att kontrollera de enskilda tobakshandlarna. Därför är det bra att vi har kommunerna med oss, säger Martin Burman utredare vid Läkemedelsverket, till Göteborg Direkt.

Av de försäljare som inspektörerna pratat med, har ingen påstått sig ha vetat om att produkten skulle vara olaglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.