Foto: Privat

Olikheter hyllades på Rocka sockorna-festival

Publicerad

På onsdag är det Internationella Downs syndromdagen men redan under söndagen hyllades människors olikheter på Rocka sockorna-festivalen på Världskulturmuseet i Göteborg.

En av festivalens besökare var 15-åriga Line Arnewid från Torslanda. Hon berättar att hon haft en rolig dag och att det är mycket folk på plats.

– Jag har en socka som är grå och en ljusgrå med stjärnor, säger hon.

Syftet med att rocka sockorna är att på ett lekfullt sätt visa och stå upp för mångfald i samhället och att alla människor är lika mycket värda med samma rättigheter.

Fick testa på nya hobbys

Årets tema för festivalen är Hitta min hobby – allas rätt till meningsfull fritid. Under dagen har besökarna därför kunnat testa på flera olika aktiviteter. Dagen avslutades dessutom med ett uppträdande av artisten Robin Stjernberg, som vann Melodifestivalen 2013.

 Line Arnewid hade hunnit pröva många när SVT pratade med henne, bland annat curling, handboll och teckenstödsdans.

– Jag har testat några stycken. Jag har pärlat, varit på pannkaksbuffé och snart ska Robin Stjernberg uppträda.

Initiativet att rocka sockorna är från början från USA. I Sverige kom genombrottet på sociala medier 2014 efter att Svenska Downföreningen initierat kampanjen. Att rocka sockorna innebär att du tar på sig två olika strumpor den 21 mars för att hylla olikheter och stå upp för allas lika värde och rättigheter.

Källa: Svenska Downföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.