Räddningstjänsten försöker fånga upp oljan i älven vid Lilla Edet med hjälp av länsar. Foto: Christer Grändevik

Oljeutsläpp i slussarna i Lilla Edet

Uppdaterad
Publicerad

I samband med ett renoveringsprojekt vid slussarna i Lilla Edet skedde ett oljeutsläpp under tisdagen. Räddningstjänsten hann fånga upp oljan – innan den nådde känsliga laxfiskevatten bara ett par hundra meter därifrån.

Det var vid lunchtid som SOS Alarm fick larmet om oljeutsläppet. Personal från NCC, som arbetar på platsen med att renovera de gamla slussarna, mötte upp räddningstjänsten på plats.

– Det rör sig om hydraulolja som kommit ut i älven. Under renoveringsarbetet har man haft en pråm där med hydrauliska cylindrar på och därifrån har det läckt ut olja. Men det rör sig inte om stora mängder – vi pratar inte om tusentals liter, säger Göran Andtbacka, chef och stabsresurs för räddningstjänsten i Göteborgsregionen.

Riskerade påverka känsligt laxfiske

Dessutom är hydraulolja lättare att arbeta med än dieselolja i sammanhanget.

– Det är tacksamt. Det är lättare att få tag i hydrauloljan, som inte flyter ut lika mycket.

Det är viktigt att få in så mycket av oljan så snabbt som möjligt, inte minst för att det känsliga laxfisket en bit söder om slussarna inte ska störas, säger Göran Andtbacka.

Inga större mängder

Enligt Räddningstjänstens insatsledare Roger Broqvist kunde insatsen avslutas efter att man sugit upp oljan, som inte hann sprida sig.

– De jobbade på bra där, och det var rätt så snabbt avslutat, säger Roger Broqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer