Foto: privat

Oljeutsläpp vid Götaälvbron i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett oljeutsläpp uppmärksammades under fredagseftermiddagen i Göta älv, i närheten av operan och Bananpiren i Göteborg.
– Vi har varit på plats med båtar och vi har bedömt att det inte går att sanera i nuläget, säger Stefan Karlsson, insatschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

Både räddningstjänsten och Kustbevakningen har varit på plats för att undersöka oljeutsläppet under fredagseftermiddagen.

– Det är oklart varifrån oljan kommer. Det kan vara läckage från någon båt eller så kan det vara gammal olja som grävs upp vid tunnelbygget vid Marieholm, säger Stefan Karlsson, insatschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

Enligt honom kontaktade de miljöförvaltningen, som också varit där för kontroll.

Kan handla om miljöbrott

– Det ser oftast värre ut än vad det är eftersom det krävs små mängder för att det ska synas. Om någon båt spillt ut bara fem liter diesel så syns det mycket eftersom det lägger sig som ett regnbågsskimmer på vattenytan.

Hur bedömer du det här oljeutsläppet?

– Det  här måste vi givetvis följa upp. Även polisen är inkopplad i ärendet eftersom det kan handla om ett miljöbrott, säger han.

Varför sanerar ni inte?

– Det är ett tunt lager med olja så det är svårt att sätta in absorbationslänsar i det här fallet. Då skulle vi behöva spärra av hela älven och de resurserna har vi inte, säger Stefan Karlsson.

Räddningstjänsten kommer att hålla koll på om oljemängden ökar eller minskar i området. Nya mätningar kommer att göras under lördagen.

Under lördagen meddelade räddningstjänsten att de misstänker att oljan kommer från en båt. Länsor har placerats runt båten för att förhindra spridning och ärendet kommer att följas upp under kommande vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer