Statyn som enligt vissa hyllar civilkuraget och enligt andra är våldsbejakande har minst sagt varit omdebatterad. Men i Alingsås hoppas man nu att statyn ska bli ett nytt och positivt landmärke för staden. Foto: SVT

Omdebatterad staty på plats i Alingsås

Publicerad

Nu har statyn ”Med handväskan som vapen” landat i Alingsås. Statyn som enligt vissa hyllar civilkuraget och enligt andra är våldsbejakande har minst sagt varit omdebatterad. Men i Alingsås hoppas man nu att statyn ska bli ett nytt och positivt landmärke för staden.

Konstverket är en avbild av det kända fotografiet på en dam som under en nazistisk demonstration i Växjö 1985 slog en av nynazisterna i huvudet med sin handväska. 2014 gjorde konstnären Susanna Arwin en skulptur av damen på fotot, vilket ledde till en landsomfattande debatt om damen i själva verket var en hjälte eller förövare. 

– Det är en stolt och modig staty. ”Med handväskan som vapen” kommer att bli ett nytt landmärke för staden, vilket vi givetvis är mycket glada för, säger Staffan Albinsson (C), ordförande Kultur- och fritidsnämnden Alingsås, i ett pressmeddelande. 

Gåva till kommunen

Det är grundarna av klädmärket Nudie jeans, som har sina rötter i Alingsås, som skänkt statyn till kommunen. I gåvobrevet skriver de att de vill ge Alingsås statyn som ett tack och som en påminnelse om att våga stå upp för sina värderingar. 

Statyn finns i två exemplar. Tanken var att den ena skulle placeras i Växjö, men kommunen tackade nej. Statyn köptes då av en privatperson som ville skänka den till Varberg, som inte heller ville ta emot gåvan.

Delade meningar

I Alingsås kommun har det också varit delade meningar om statyn skulle tas emot eller ej. Fyra av kultur- och fritidsnämndens politiker var emot att kommunen skulle ta emot statyn och i staden finns också en opinion som menar att skulpturen uppmanar till våld istället för tvärtom. Men kulturchefen hoppas att de flesta kommer att se skulpturen som något positivt. 

– Jag tror att de flesta relaterar till att det handlar om någon form av civilkurage och att det är ett uttryck för att stå upp mot våldsbejakande extremister, säger Johan Edgren, kulturchef i Alingsås. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alingsås

Mer i ämnet