Omtvistat badhus kan kosta en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Efter 12 års politisk träta kan Uddevallaborna nu få ett nytt badhus. Kommunens nota blir närmare en halv miljard kronor och kan leda till en skattehöjning.

– Det är en ruggig investering för en liten kommun som Uddevalla, men nödvändig för utvecklingen, säger Ingemar Samuelsson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Uddevalla.

Det är på kommunfullmäktiges möte på onsdagskvällen som frågan om det nya badhuset ska klubbas. En majoritet vill nu besluta att det ska byggas på Widingsborg, alltså samma plats som det nuvarande uttjänta Walkesborgsbadet ligger. Det blir bland annat en ny simbassäng på 50 x 25 meter, en rehabavdelning och ett äventyrsbad. Slutnotan väntas bli över 400 miljoner kronor. Bland uddevallaborna går åsikterna isär.

– Det är horribelt och stolleri, säger Kent Berndtsson Pohl.

– Det är mycket pengar, men väl satsat när vi har en trend att barn inte kan simma, säger Brita Sjögren.

Kommunstyrelsen ordförande anser att investeringen är vettig eftersom det handlar om folkhälsa, men också gynnar centrumlivet.

– Det är rimligt eftersom det handlar om att barn och unga ska få chansen att lära sig att simma och även att vuxna ska få allmän motionsverksamhet. Det handlar också om att människor ska vilja bo och leva i Uddevalla, säger Ingemar Samuelsson (S).

42 år gammalt badhus

Det nuvarande badhuset byggdes 1974 och är rejält nedslitet. Att något måste göras tycks de flesta politiker varit överens om länge, men trots flera utredningar och en högljudd diskussion i över 12 år, om var och hur Walkesborgsbadet ska ersättas, har inga avgörande beslut fattats. Knappast till gagn för Uddevallaborna.

– Det nya badhuset kunde redan stått klart idag, nu har vi en anläggning som inte håller måttet. Det här har bara skapat osäkerhet, säger Ingemar Samuelsson (S).

Går beslutet nu igenom i fullmäktige är det ett tydligt steg närmare nytt badhus. Men det innebär också stora utgifter. Driftskostnaden för badhuset kan landa på runt 30 -35 miljoner kronor, vilket innebär runt 550 kronor per kommuninvånare och år. Ingemar Samuelsson (S) utesluter inte att det kan bidra till skattehöjningar på sikt.

– Alla saker som bidrar till en ökad kostnadsutveckling bidrar även till vilken skattesats vi har. Här blir en avvägning mellan olika behov, men i våran prioritering är badhuset väldigt väsentligt för Uddevallas utveckling.

Det nya badhuset ska ligga på samma mark som det gamla.

Badet ska bl a innehålla en delbar 50x25 meter bassäng, rehabavdelning och äventyrsbad

Kostnaden, enligt senaste förslaget, ligger på 491 miljoner kronor. Fullmäktige väntas besluta om att att det ska bantas till max 400 miljoner kronor (osäkerhetsmarginal på +/- 15 procent)

Driftskostnaden väntas blir ca 30 – 35 miljoner kronor. I dag är den 6 miljoner kronor Det blir ca 572 kr per person i driftskostnad jmf med 110 kr per person idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.