Operans kvinnosyn inget nytt

Publicerad

Göteborgsoperan har fått ta emot mycket kritik för kvinnosynen som förmedlas i uppsättningen av Lady Macbeth. Men kritiken är inte ny. Den genusanalys som operan själv beställde för flera år sen pekar på precis samma problem.

Det var år 2004 som genusvetaren Lisa Lindén fick i uppdrag av Göteborgsoperan att analysera ett helt spelår ur ett könsperspektiv. Och det hon fick se när hon satte sig i operasalongen gjorde henne förvånad. Bland annat reagerade hon på att våld mot kvinnor var extremt förekommande.

– Det jag såg var det är lite slentrianmässiga våldet i perifera delar av scenen, säger Lisa Lindén.

Genom åren har Lisa Lindén undersökt könsperspektiven på flera teatrar runtom i landet. Hon arbetar också med hur man kan påverka schabloner om män och kvinnor på film och i tv. För hon är övertygad om att de bilder som förmedlas får konsekvenser i samhället.

– Vi påverkas alla av bilder. Om vi upprepar det slentrianmässiga hårda språket mot en viss typ av kropp så får det också konsekvenser i samhället, tror jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot operasexism

Mer i ämnet