Arkivbild. Foto: SVT

Nu öppnas framdörrarna på bussar i Sjuhärad

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen börjar Västtrafik och trafikföretaget Nobina med öppna framdörrar för hela busstrafiken i Sjuhäradsområdet. Först ut med att öppna dörrarna var man i Borås för två veckor sedan. Beslutet kritiseras kraftigt av Sektion Trafik i Kommunal Väst.

– Det är viktigt för att vi ska kunna ge bra service och kontrollera biljetter, säger Anna Johansson, enhetschef för affärsenheten på Västtrafik.

Sedan i mars 2020 har framdörren på Västtrafiks bussar varit stängd för resenärer och de främre sätena har varit avspärrade. Åtgärden vidtogs av Västtrafik tillsammans med med anslutna trafikföretag för att öka tryggheten hos förarna, skriver Västtrafik på sin hemsida.

För att kunna öppna dörrarna på ett tryggt sätt för förare och resenärer monteras istället ett skyddsglas runt förarhytten.

– Västtrafik måste besinna sig i sin iver att öppna framdörrarna, det kan få katastrofala följder för hur smittan sprids, säger Johan Kanmert, arbetsmiljöansvarig sektion Trafik.

Varför öppnar ni dörrarna trots kritik?

– Det skapar ett bättre flöde för resenärerna, vilket minskar risk för trängsel i dörrarna. Skyddsglaset runt förarhytten är noga testat och godkänt för att det ska vara säkert för både förare och resenär, säger Anna Johansson, enhetschef för affärsenheten på Västtrafik. – Vi skulle inte öppna dörrarna om det äventyrade säkerheten.  

Varför inte öppna dörrarnaför hela regionen samtidigt?

Innan framdörrarna kan öppnas behöver en rad insatser göras. För att det ska fungera så smidigt som möjligt, med möjlighet att åtgärda eventuella problem längs vägen, så gör vi det succesivt område för område, säger Anna Johansson, enhetschef för affärsenheten på Västtrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.