Foto: SVT

Orange day – för att avskaffa våld mot kvinnor

Publicerad

Orange Day uppmärksammas runt om i världen under måndagen. Det sker även i Göteborg.

– Vi vill öka medvetenheten hos invånarna kring våld mot kvinnor och våld i ungas relationer. säger Jenny Helin, samordnare för våld i nära relation i stadsdelsförvaltningen i Angered.

Orange day är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Under tre veckor kommer invånare i Göteborgs Stad att ha möjlighet till samtal på olika platser, med bland annat socionomer och brottsofferjouren.

Syftet är att få igång tankar och diskussioner i ämnet våld i nära relationer och då särskilt när det gäller unga personer.

Killmiddag och dialog

– Genom dialog vill vi göra våldet pratbart, säger Jenny Helin, samordnare våld i nära relation i stadsdelsförvaltningen Angered.

Enligt henne är det viktigt att fler är med och ifrågasätter destruktiva maskulinitetsnormer.

– Därför bjuder vi bland annat in till killmiddag i Angered, för att få killar och män att ta ansvar.

Invånare kommer att kunna träffa Göteborgs Stads medarbetare på platser runt om i staden där de vet att många passerar. Förutom möjlighet till samtal erbjuds också föreläsningar med fri entré på flera håll i Göteborg.

Några av arrangörerna är Göteborgs Stad, Familjebostäder, Poseidon, UN Women och Män för jämställdhet i Göteborg.

Orange day:

25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare som utnämnde den 25:e varje månad till Orange Day.

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att manifestera och uppmärksamma våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Källa: unwomen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.