Nicklas Attefjord (Mp) ordförande i Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Peter Wahlström/VGR

Ansvarige politikern: ”Risker för patienter väger tyngre än upphandling”

Publicerad

Regionen döms att betala över en miljon kronor efter otillåten direktupphandling. Ansvarig för beslutet är västra Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, som trots domen anser att det var rätt beslut.

Ordförande för västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Nicklas Attefjord (MP) meddelar att Förvaltningsrättens dom kommer att överklagas och menar att de inte kunnat göra annorlunda.

– Jag tycker fortfarande att nämnden gjorde rätt även om följden så klart blev olycklig. Vi tog hänsyn till hälo- och sjukvårdslagen och tyckte den vägde tyngre än kraven på upphandling, säger han till SVT Nyheter Väst.

På vilket sätt?

– Om vi inte hade förlängt avtalet så hade de gravida kvinnor som var i Tjörn och Stenungsund till exempel kunnat ha tre olika vårdgivare under sin graviditet. Dels de från den gamla leverantören, dels de som skulle vunnit vid en upphandling och kort därefter ännu en när vårdval inom mödrarvården infördes. Kvinnorna skulle utsatts för risk.

Överklagar domen

Men detta är den fjärde avtalsförlängningen utan upphandling, varför har det inte gjorts tidigare?

– Jag kan inte svara för vad som gjorts tidigare eftersom jag inte satt som ordförande då. Men ingen har anmält detta, ingen har lidit skada av beslutet, det är enbart Konkurrensverkets påhittade skada som bedöms.

Eftersom ingen upphandling gjorts, hur vet ni att ni fått det bästa priset och skattebetalarna inte betalat överpris?

– Vi har ju fler sådana här avtal och kontrakt och det är inget som sticker ut här.

Tycker du inte att lagarna om upphandling ska följas?

– Visst ska de följas och de är tydliga, men vi lever i en värld av människor att förhålla oss till, där väger risker för patienter tyngre än upphandling.

Regionen kommer att överklaga domen dels på grund av storleken på bötesbeloppet som de inte anser är rimligt, samt för att rätten inte tagit hänsyn till de synnerliga skäl regionen menar de haft.

– Det är viktigt att man prövar sådana här saker rent pricipielt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.