Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordföranden om bidragen: ”Vad får vi för pengarna?” Foto: SVT

Ordföranden om bidragen: ”Vad får vi för pengarna?”

Uppdaterad
Publicerad

Ovissheten kvarstår för studieförbunden efter att beslutet om strypta bidrag skjutits upp. Men kultur- och fritidsnämndens ordförande i Uddevalla, Gösta Dahlberg (M), står fast vid sitt förslag.

– Jag kommer att fortsätta det här arbetet, säger han.

Kritiken lät inte vänta på sig efter att ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Gösta Dahlberg (M), på eget initiativ lagt fram förslag om att strypa bidragen till studieförbunden med omedelbar verkan, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Motståndet fick nämnden att plocka bort beslutet från torsdagsmötets dagordning, men Gösta Dahlberg står fast vid förslaget.

– Jag vill se var pengarna tar vägen och då är ett sätt att rensa bordet först. Sedan kan vi gå vidare och se vad det är vi får för pengarna, säger han.

Oppositionen kritisk

Nämnden behöver enligt Gösta Dahlberg nå ett överskottsmål på 1,6 miljoner kronor, men enligt oppositionens Robert Wendel (S) är slopade medel till studieförbunden fel väg att gå. Han pekar på hur det kommunala bidraget är direkt kopplat till hur mycket staten skjuter till för att stötta studieförbunden.

– Lägger vi en krona så satsar staten kanske fem kronor. Det ger verksamhet här i Uddevalla som annars inte skulle bli av, säger Robert Wendel som även är kultur- och fritidsnämndens andre vice ordförande.

Ovisst när frågan tas upp på nytt

När frågan tas upp igen är inte klart, men Gösta Dahlberg har för avsikt att driva den vidare.

– Jag kommer att fortsätta det här arbetet och så får vi se vad de andra partierna säger, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.