Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom organisationen Maskrosbarn kan barn som lever i otrygga hem få en paus från oron på sommarlovet. Foto: Alva Karlsson/ SVT, Håkon Mosvold Larsen/ TT

Så får barn i otrygga hemförhållanden stöd under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Nära en halv miljon barn i Sverige lever med föräldrar med någon typ av missbruk. För dessa barn kan sommarlovet upplevas som en lång plåga. Men det finns hjälp att få.

– Det är väldigt viktigt att träffa andra ungdomar som känner likadant som en själv, säger Johanna Azar, vid organisationen Maskrosbarn.

Under sommaren kan barn som har föräldrar i någon typ av missbruk delta i organisationens Maskrosbarns sommarlovsaktiviteter. Det handlar till exempel om badutflykter och middagar för att skapa utrymme för barn och unga att träffas och prata.

– Det är viktigt att de bara får ha kul och släppa alla tankar och ansvar för syskon och familj en stund, säger Johanna Azar, organisationens ansvariga i Göteborg och även aktiv inom Miljöpartiet (MP) där hon sitter som ersättare i fastighetsnämnden.

När SVT Nyheter besöker kontoret i centrala Göteborg är personalen igång med att arrangera ett avslutningskalas för de ungdomsledare som varit engagerade under våren och anordnat aktiviteter och träffar.

Starta klippet för att se förberedelserna och höra Johanna Azar förklara betydelsen av sommarlovsaktiviteterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.