Mohamed Hussein, till vänster, är en av ungdomarna som oroas när han hör om stadsdelens planer att stänga fritidsgårdar. Foto: SVT

Oro bland ungdomar när fritidsgårdar ska läggas ned

Publicerad

Två av fem fritidsgårdar läggs ned och tio fritidsledare och en fältassistent ska bort. Det är senaste sparförslaget i Norra Hisingen i Göteborg. Förslaget väcker stor oro i stadsdelen.

För runt tio år sedan var stadsdelen Backa i Norra Hisingen ofta på löpsedlarna. Då handlade det om stök i form av stenkastning mot polis, anlagda bränder och även uppgörelser mellan kriminella gäng.

Sedan dess har situationen förbättrats markant och stadsdelen har på många sätt lyckats återupprätta sitt rykte.

Göteborg

Men nu brottas Norra Hisingen med svåra ekonomiska problem och en av konsekvenserna kan bli en kraftig besparing inom fritidsverksamheten.

SVT har talat med flera fritidsledare som av rädsla för konsekvenser när personal ska sägas upp inte vill framträda med sina namn.

Personerna menar att förslaget – om det blir verklighet – skulle få allvarliga konsekvenser.

– Det kaos som rådde i Backa för ett antal år sedan riskerar att bli verklighet igen, säger en av dem.

Ungdomar kritiska

Bakgrunden är att stadsdelens underskott beräknas bli på runt 40 miljoner kronor vid kommande årsskifte. Genom besparingarna inom fritidsverksamheten kommer man att spara in cirka nio miljoner.

Anna Lifjorden, sektorschef Norra Hisingen. Foto: SVT

– Stadsdelen har i dagsläget ett svårt ekonomiskt läge. I hanteringen av det har stadsdelen ett antal strategier och åtgärder som vi behöver jobba med för att nå en budget i balans, säger Anna Lifjorden, sektorschef Norra Hisingen.

SVT har även talat med flera ungdomar vid Selma Lagerlöfs torg. Samtliga är oroliga.

– De ger oss tråkiga nyheter, hoppas att de ändrar sig, säger Mohamed Hussein som går i åttan och som säger att fritidsgården i området ”är som hans andra hem”.

Ungdomarna håller med de anonyma fritidsledarna om deras analys.

– Det är förfärligt. Det är bättre att ungdomarna som brukar vara på fritidsgårdarna är där än att de är ute någonstans, säger Jamila Abdulrahim som går i årskurs nio.

Det är inte bestämt när stadsdelspolitikerna kommer att fatta beslut om nedskärningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet