Många personer som äter Alvedon 665 mg för smärtlindring uttrycker en oro över att drabbas av förgiftning och leverskador. Foto: TT

Oro efter varningen om läkemedlet

Uppdaterad
Publicerad

Varningen om att Alvedon 665 mg kan ge svårbehandlade förgiftningar har oroat läsare.

– Det är viktigt att alltid följa läkarens rekommendationer, säger Helena Blad på läkemedelsföretaget GlaxosmithKline. 

Efter att läkare på Sahlgrenska gått ut och varnat för svårigheterna med att behandla överdoser av Alvedon 665 mg – så har reaktionerna strömmat in på sociala medier. Personer som äter Alvedon 665 mg för smärtlindring uttrycker en oro över att drabbas av förgiftning och leverskador. 

Chiima Ochem skriver på SVT Nyheter Västs facebooksida:

”Jag fick precis den i en av mina recept igår från akuten...och de sa jag ska ta det 2 tabletter 3 gånger dagligen/Max 6 tabletter/dygn.. Är farligt för mig? Jag vill inte dö.”

Ring läkaren!

En av läkemedelstillverkarna bakom preparatet vill poängtera hur viktigt det är att alltid följa läkarens ordination till punkt och pricka. 

– Det här är receptbelagd medicin och på klisterlappen på burken står det hur man ska ta läkemedlet. Är man osäker uppmanar vi att man kontaktar sin läkare, säger Helena Blad medicinsk rådgivare på GlaxoSmithKline. 

Överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenska universitetssjukhus säger att det i normalfallet inte är farligt att ta tabletten, förutsatt att man följer receptet. Men han menar att för vissa patienter kan maxdoseringen på två tabletter tre gånger om dygnet vara skadlig. Om den tas under en längre period än en vecka.   

– Det gäller personer som tidigare haft en leversjukdom eller leverförfettning. Eller om man har ett alkoholberoende. Då måste man vara försiktig, säger Kai Knudsen.

Olika för olika personer

Men det går inte att säga generellt vad som är en överdosering. Vid en studie gjord av Giftinformationscentralen granskades 53 fall av förgiftning med Alvedon 665 mg. Vi dessa hade patienterna fått i sig mellan 10 gram och 166 gram av läkemedlet.  

– Det går inte att uttala sig vad som är den giftiga dosen för just dig. Den dosen du får av läkaren är anpassad efter dig, säger Helena Blad medicinsk rådgivare på GlaxoSmithKline. 

Nuvarande behandlingsmetoder av paracetamolförgiftningar visade sig i studien var otillräckliga vid stora överdoser av Alvedon 665 mg. Läkemedelsverket har därför initierat en säkerhetsutredning som görs av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Inte fyra gånger

Alvedon 665 milligram skiljer sig från vanlig Alvedon på det sättet att paracetamol frisätts långsammare i kroppen och patienten får därför smärtlindring under en längre tid. Det här gör att tabletter ska tas max tre gånger per dag och inte fyra gånger, som vid bruk av vanliga Alvedon. 

Även läsaren Patrick Reinthal har reagerat efter varningen: 

”Problemet är väl att när de kommer i orätta händer så läser folk bara ”Alvedon” och käkar på som om de vore vanliga huvudvärkspiller. 

Ett enkelt sätt för tillverkaren att komma tillrätta med det här problemet, är ju att kalla medicinen för något annat, så att folk hajar till när de tar tag i burken”.

Enligt rekommendationer

Läkemedelsföretag GlaxoSmithKline svarar att burken och dess etikett är framtagen enligt Läkemedelsverkets rekommendationer. 

– Skulle det vara så att den uppfattas som otydlig så vill vi självklart ha en dialog med Läkemedelsverket kring att göra burken tydligare. Vi vill ju att det ska bli rätt för patienten, säger Helena Blad, läkare och medicinsk rådgivare på GSK. 

Är det inte en stor risk med att ett läkemedel som skrivs ut i så stor utsträckning är svår att behandla vid en eventuell överdos? 

– Det finns en aktiv behandling att ge och giftinformationscentralen kan ge läkare guidning kring hur man ska gå tillväga vid en förgiftning, säger Helena Blad.  

Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska, påpekar vikten av att veta vilken typ av Alvedon som patienten tagit för att rätt behandling ska kunna ges. Det är inte alltid patienten vet eller är i skick för att redogöra det.

– Vid hälften av de fall vi haft så har patienten inte kunnat säga det, säger Kai Knudsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.