Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter Hamas attack på Israel i lördags har nu säkerheten stärkts hos judiska församligen i Göteborg. Foto: SVT/Magnus Dennert

Stärkt säkerhet hos judiska församlingen i Göteborg efter Hamas attack mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Efter Hamas attack i Israel i lördags har nu säkerheten stärkts hos judiska församlingen i Göteborg där medlemmar också erbjuds stöd av psykologer efter hot som riktas mot judar i Sverige.

– Många skriver på sociala medier att ”nu måste vi slutföra det Hitler inte kunde göra”, säger Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

Säkerheten vid synagogan i Göteborg var redan innan helgens attack hög, men nu har den alltså stärkts ytterligare. Krocksäkra pelare och övervakningskameror vittnar redan på utsidan om att det finns en oro för att hot ska omsättas i praktik mot synagogan.

Förberdda på allt

Exakt vilka åtgärder som lagts till efter Hamas terrordåd i lördags varken vill eller kan Allan Stutzinsky svara på, men innan SVT Nyheter Väst får komma in och träffa ordföranden väntar både scanning av väskor och visitation.

– Man får förbereda sig på allt, särskilt nu om det blir invasion och bombningar av Gaza. Det kommer dö väldigt många människor där också, då vet man aldrig vad som kan hända, säger Allan Stutzinsky.

För tankarna till Förintelsen

Han berättar att de fått ta emot mycket hot i sociala medier och att terrordådet och det som skrivs för tankarna tillbaka till Förintelsen.

– Särskilt bland överlevare som vi har här. De blir väldigt rädda när sådant här händer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.