Solceller och elbilar siktas på Orust. Foto: SVT

”Vi gör något åt klimathotet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett gäng tekniknördar med miljöintresse har gjort att Orust har blivit den kommun i landet som har flest snabbladdningsstationer för elbilar. Men elbilar är inte allt de sysslar med.

När man närmar sig Henån på Orust kör man i ett bohusländskt landskap där kossorna betar som i en reklamfilm, men något gör att ögat rycker till. Taken på de traditionsenligt röda ladugårdarna glimmar och blänker, som vore de täckta av speglar.

– Det känns ganska gott i själen att jag producerar så mycket förnybar energi, säger Thomas Ivarsson, ordförande i Orust kretsloppsakademi.

Han är lantbrukare och det är hans ladugårdstak som är täckta av solceller. Han gillar att vara oberoende och självförsörjande, och säger att panelerna är återbetalda inom tio år.

Tekniknördar

Orust kretsloppsakademi startade för fem år sedan och har runt 100 medlemmar. Det är en ideell förening som har som mål att göra Orust energi- och klimatneutralt fram till 2020.

– Vi är ett gäng tekniknördar. Vi jobbar med solceller, elbilar och tankar kring återbruk, säger Thomas Ivarsson.

Akademins arbete har bland annat resulterat i en lathund för de som är intresserade av att investera i solceller. Något som gjort att ytterligare fem-sex tak om året täckts med solceller.

Det finns inga exakta siffror, men Orust är troligtvis bland Sveriges bästa kommuner sett till antal kvadratmeter solceller per innevånare. Och på ett område är de inte bara bland de bättre – utan bäst.

Sveriges snabbladdningstätaste kommun

Kretsloppsakademin har samlat in två miljoner kronor för att bygga upp laddare för elfordon. Nu står det snart fem nya snabbladdningsstationer runt om på ön. Att snabbladda en elbil tar ungefär 20 minuter jämfört med en normalladdning som tar runt åtta timmar.

– Det gör att vi är Sveriges snabbladdningstätaste kommun, vi har inte mer än 2,5 mil till närmaste snabbladdningstation, säger Lars Carlsson, transportansvarig inom Orust kretsloppsakademi.

Nu står det snabbladdare i Svanesund, Ellös, Varekil, Henån och inom kort även i Mollösund. Pengarna kommer från Naturvårdsverket och lokala sponsorer.

– Vi gör något åt klimathotet, det skapar lokala arbetstillfällen och det skapar ett engagemang, säger Lars Carlsson, transportansvarig inom Orust kretsloppsakademi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.