Bröderna Sixten och Olle Westerskog gick en tuff match framför OS-medaljören Jenny Fransson. Foto: SVT

OS-medaljörer inspirerade barn

Publicerad

För att hjälpa barn att hitta rätt idrott var flera OS-medaljörer på plats i Göteborg under lördagen. Hundratals barn var där redan när man öppnade Olympic day.

Sixten och Olle Westerskog hade åkt ner från Trollhättan och på brottningsmattan utspelade sig en tuff brödrakamp.

– Det är jättelätt för mig för jag har vunnit hela tiden över Olle, säger Sixten.

Är det sant?

– Båda har vunnit, säger storebror Olle.

Brottaren Jenny Fransson som tog OS-brons i Rio de Janeiro förra sommaren har lagt träning i Göteborg för att kunna vara med. Innan hon kom till mattan på Liseberg hade hon redan hunnit med ett träningspass.

– Det är jättekul att kunna inspirera. Det är allt från ”pluttesmå” till lite större och det är jättekul att kunna visa vad jag håller på med, säger Fransson.

Fäktning lockade

Emma Wertsén från Kungsbacka som har tunga meriter inom fäktningen var också med under Olympic day. Hon mötte små men entusiastiska fäktare på löpande band.

– Hon jag fäktades mot nyss påminde om tjejen jag förlorade VM-finalen mot 2015. Hon var liten och ettrig och det är inte min typ av motståndare, säger Emma och skrattar.

Över 5.000 barn hade anmälts sig för att prova på de olika sporterna.

– Det är ett jättebra tillfälle att rekrytera nya små fäktare som inte har upptäckt den här sporten som har gett mig så mycket i mitt liv, säger Emma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.