Foto: SVT

Osäker statistik bakom Göteborgs hållning

Publicerad

Göteborgs politiska ledning motiverar sitt motstånd till sprututbyte bland annat med siffror från Folkhälsomyndigheten. Siffror som enligt myndigheten själv är osäkra.

– Vad gäller hepatit C så har vi väldigt bra siffror i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Vi har färre smittade än både Malmö och Stockholm där de har sprututbytesprogram, sa Marina Johansson (S) kommunalråd i Göteborg när SVT Nyheter Väst intervjuade henne i förra veckan.

Inte alls färre

Men enligt Folkhälsomyndighetens statistik är bilden snarare att det är lika många som smittas av hepatit C i Västra Götaland som i Skåne. Ser man över en tioårsperiod ligger årsgenomsnittet på 20,9 smittade per 100 000 invånare i Skåne mot 20,5 i Västra Götaland.

Ser man på de senaste fem åren är det Skåne som har något färre smittade med 17,2 jämfört med 17,9 i Västra Götaland

Stort mörkertal

Men oavsett vad siffrorna visar ska man enligt Folkhälsomyndigheten vara försiktig med att dra slutsatser.

– Mörkertalet är med stor sannolikhet stort. Det här är en smitta som man relativt ofta upptäcker slumpmässigt när personer kommer för att ge blod eller i samband med operation, säger Anders Tegnell som är chef för avdelningen för epidemiologi och utvärdering vid Folkhälsomyndigheten.

Enligt Folkhälsomyndigheten är statistiken mer tillförlitlig på de platser som har sprututbytesprogram eftersom alla missbrukare som kommer för att få rena sprutor också testas. Mörkertalet riskerar därför att vara extra stort där man inte har sprututbytesprogram som i Göteborg.

– Om man utgår från de erfarenheter som finns på andra ställen vad gäller sprututbytesprogram så är sannolikheten hög att man i Västra Götaland har kontakt med betydligt färre av sina sprutmissbrukare och därmed vet mycket mindre om hur många av dem som är smittade av hepatit C, säger Anders Tegnell.

Gruppen far illa

Hugo Wallén som är verksamhetschef vid Beroendekliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset understryker också att sprututbytesprogram har andra vinster än att förhindra smittspridning. Genom att erbjuda rena sprutor till missbrukare når man en grupp som sällan eller aldrig kommer i kontakt med vården.

– Den här gruppen far illa på alla möjliga sätt. Och när de kommer för att byta sina sprutor kan vi erbjuda en rad insatser som kurator, gynekolog, tandvård och inte minst beroendevård.

Marina Johansson har blivit erbjuden att kommentera Folkhälsomyndighetens uppgifter men har tackat nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.