Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Liza Kettil (S) och Jan Hognert (M) Foto: SVT

”Totalt politiskt kaos” i Munkedal – kan regera på oppositionens budget

Uppdaterad
Publicerad

Årets budgetomröstning kan kasta omkull den politiska arenan i Munkedal.
– Det är totalt kaos, det finns ingen stabilitet någonstans, säger oppositionsrådet Liza Kettil (S).

Det ser skakigt ut för Munkedals minoritetsstyre. Moderaterna och Liberalerna tog makten efter valet med stöd från Sverigedemokraterna. SD har sedan dess röstat för de styrandes budget – men så ser det inte ut i år.

Kommunstyret, oppositionen och Sverigedemokraterna kommer sannolikt alla att lägga fram varsin budget vid kommunfullmäktige den 28 september. Då är det oppositionen, Socialdemokraterna och Centern, med 12 mandat tillsammans, som på pappret har det största stödet.

M: Kan sitta kvar med S-budget

– Om den inte skiljer sig alltför mycket från vår kan vi nog tänka oss att styra på den budgeten också, säger Jan Hognert (M), kommunalråd.

Han ser det inte som att Sverigedemokraterna ”svikit” någon överenskommelse men säger att de borde vara medvetna om att deras ordförandeposter kan försvinna.

– Om de är rädda om de platserna så borde de stötta vår budget

SD: Inte inbjudna till samtal

Sverigedemokraterna är tydliga med att det inte fanns någon överenskommelse om stöd under hela mandatperioden. Louise Skarnaas (SD) säger att de i år, till skillnad från tidigare år, inte blivit inbjudna till budgetdiskussion med M och L.

Att de kan gå miste om sina ordförandeposter ser hon inte som något avgörande.

– Vi sitter ju inte som politiker för att ha de ordförandeposterna utan vi är ju här för att göra skillnad.

S: ”Jättedåligt för Munkedal”

Oppositionsrådet Liza Kettil (S) utgår inte från att deras budget kommer att vinna, men är mycket kritisk till Jan Hognerts (M) inställning att sitta kvar om den gör det.

Är det här en bra situation för Munkedal?

– Det här är en en jättedålig situation för Munkedal. Moderaterna tyckte att det styre som vi hade var instabilt och de har ju verkligen uppfyllt sitt vallöfte att vända upp och ned på kommunen. Det är totalt kaos, det finns ingen stabilitet någonstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer