Foto: Svenska Ostindiska Companiet

Ostindiefararen ska segla på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Ostindiefararen Götheborg har legat vid kaj sedan 2017 efter att pengarna till underhåll och renovering var slut. Sedan dess har dess framtid varit osäker men nu meddelas att man fått en ny finansiär.

Det var i början av 2018 som SVT Nyheter Väst rapporterade att den ansvariga styrelsen beslutat att inte genomföra den besiktning som krävdes för att Götheborg skulle få behålla sina certifikat för sjöfart.

Det innebar, sades det, i praktiken att skeppet inte skulle segla mer. Men nu meddelar Svenska Ostindiska Companiet AB (SOIC AB) att Greencarrier AB köper dotterbolaget SOIC Ship Management AB som hyr skeppet. I samband med det tar Green Carrier över ansvaret för skeppet och nu ska man segla både nästa sommar och sommaren därefter.

– Det skall bli fantastiskt att åter kunna se Götheborg segla ut och fortsätta med det uppdrag hon byggdes för och som möjliggjorts av de tusentals volontärer som utan ersättning jobbat med skeppet och alla såväl stora som mindre göteborgsföretag som varit med och finansierat bygget och resor, säger Stefan Björk, ägare och grundare Greencarrier AB i ett pressmeddelande.

Ska kanske segla till Kina

Planen är att skeppet ska användas i marknadsföringssyfte och ska ”bli en plats för firande med anställda och kunder på många olika platser”.

Götheborg ska återlämnas till SOIC AB efter två alternativt tre år.

Ny VD med ansvar för kommande expeditioner blir Peter Alexandersson. Han säger så här i pressmeddelandet:

– Vi har tre utmaningar säger Peter Alexandersson. De är att sätta skeppet i segelbart skick, planera expedition 2020 samt förbereda för eventuella expeditioner till Kina 2021-2022.

I förberedelserna ingår att rekrytera ny besättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.