Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Östra Göteborg har flest smittade i staden Visa alla (3)
Visa alla (3)

Östra Göteborg har flest smittade i staden

Uppdaterad
Publicerad

Först en månad efter att Stockholm kunde visa hur smittan slog mot olika delar av staden, presenterar smittskyddet i Västra Götaland motsvarande siffror för Göteborg. Östra Göteborg sticker ut med flest antal drabbade. ”Men budskapet är att smittan finns överallt nu”, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

I Östra Göteborg har man 43 konstaterade fall av covid-19 per 10 000 invånare, vilket är högst i staden. De stadsdelar som har minst antal bekräftade smittade är Västra och Norra Hisingen. På Norra Hisingen har man bara 16 fall per 10 000 invånare.

Siffrorna för centrala och Västra Göteborg är ganska likartade: strax över 20 fall per 10 000 invånare.

Inga enkla svar

På andra plats över utsatta stadsdelar ligger Örgryte-Härlanda, med 26 fall per 10 000 invånare.

– Det som är viktigt när man tittar på dessa siffror är att inte dra för snabba slutsatser. Det finns säkert en rad faktorer som gör att det ser ut som det gör. Trängselfaktorer har betydelse men det har också enskilda smitthändelser, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall och fortsätter:

– I fallet Östra Göteborg tror jag att äldreboenden har väldigt stor betydelse. Vi tror inte att trängselfaktorn är större i Östra Göteborg än på Västra eller Norra Hisingen eller Angered. Så bilden är mer komplicerad.

Utsatta områden

I Stockholm såg man att socialt mer utsatta områden blev hårdare drabbade. Men Leif Dotevall tonar alltså ner den kopplingen lite.

– Det har säkert stor betydelse, men vi kan inte se att det varit utslagsgivande här, säger han.

Istället dyker en mängd andra faktorer upp, som provtagningsfrekvens, drabbade äldreboenden, var sjukvårdspersonal bor, enskilda smitthändelser, Italienresenärer med mera. Bilden är, med smittskyddsläkarens ord, ”ganska komplex”.

– När man ser en karta kan det vara frestande att dra snabba slutsatser om att man till exempel ska vara extra försiktig om man reser till eller bor i ett visst område. Men utmaningen idag är att smittan finns i alla stadsdelar, i alla kommuner. Vi har covid-fall i alla 49 kommuner i Västra Götaland nu. 

Siffrorna på bilden avser antalet bekräftade coronafall i respektive stadsdel. Foto: SVT

(Siffrorna är de totala, sedan utbrottets början)

Östra Göteborg: 225

Örgryte-Härlanda: 161

Askim-Frölunda-Högsbo: 150

Centrum: 150

Angered: 137

Majorna-Linné: 134

Västra Göteborg: 128

Lundby: 114

Västra Hisingen: 96

Norra Hisingen: 84

Källa: SmiNet Data 2020-05-07/Smittskyddet Västra Götaland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet