Nu ska sjukhusen bli specialistsjukhus, förhoppningen är att det ska ta tillvara personalens kompetens på ett bättre sätt. Foto: TT

Östra Sjukhuset blir kvinnosjukhus

Publicerad

I framtiden kommer alla göteborgare att födas på Östra Sjukhuset. Och alla benbrott, diskbråck och andra rörelseproblem att behandlas på Mölndals sjukhus.

Det som nu klubbats igenom kallas tomtprofileringar. Men på enklare svenska kan man säga att det handlar om specialiseringar. All förlossnings- och kvinnosjukvård samlas på Östra Sjukhuset, och alla sjukdomar kopplade till rörelseorganen samlas på Mölndals sjukhus. Förhoppningen är att detta ska effektivisera vården.

– Genom att samla liknande vård på samma plats ges bättre möjligheter att skapa enkla och sammanhållna vårdkedjor, säger Per-Olof Sjöblom, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Specialområden

Att samla förlossnings- och kvinnosjukvården innebär enligt de inblandade cheferna en stor vinst för nyfödda och svårt sjuka barn såväl som för de anställda. Man menar att man genom specialiseringen helt avskaffar behovet av onödiga och ibland komplicerade transporter mellan sjukhusen, något som dagens utspridda förlossningssjukvård kräver.

Även de fackliga företrädarna i Vårdförbundet ser vinster med en sammanhållen kvinno- och förlossningsvård.

– Jag ser det som en fördel att man som medarbetare nu har ett beslut att förhålla sig till och slipper ovissheten. Att skapa en sammanhållen förlossningsvård gör det också möjligt för barnmorskorna att arbeta med hela det spektra som en barnmorska har kompetens för, säger Elisabeth Flygare, förtroendevald på Vårdförbundet.

Mölndal och rörelseorgan

För Mölndals sjukhus innebär beslutet alltså att man ger sjukhuset en ännu tydligare inriktning på rörelseorganens sjukdomar.

– Genom att samla vården för rörelseorganens sjukdomar till Mölndals sjukhus skapar vi goda förutsättningar för utvecklingen av framförallt den dagkirurgiska vården. Det skulle exempelvis kunna innebära att vi kan utföra fler operationer och därmed hjälpa ännu fler patienter, säger sjukhusdirektör Barbro Fridén.​

Östra sjukhuset kommer även i framtiden att erbjuda annan typ av vård, av det slag som finns i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.