– Vi vill testa att odla på olika djup, då kan vi se om det finns optimala djup och temperaturer där de kan växa utan att reproducera sig, säger Anna-Lisa Wrange, forskare vid Kristineberg. Foto: SVT

Ostron – framtidens arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Kristineberg i Fiskebäckskil ska undersöka möjligheten att odla Stillahavsostron längs bohuskusten.

– Det unika med projektet är att vi har möjlighet att testa nya tekniker för att odla ostron, tekniker som inte prövats i Sverige tidigare, säger Anna-Lisa Wrange, forskare och marinbiolog vid IVL Svenska Miljöinstitutet och stationerad vid Kristineberg.

Det är det så illa omtyckta Japanska jätteostronet som forskarna nu ska se om det är möjligt att odla kommersiellt längs bohuskusten. Namnet är nu bytt till Stillahavsostron men dess reproduktionstakt är oförändrad.

– Vi vill testa att odla på olika djup, då kan vi se om det finns optimala djup och temperaturer där de kan växa utan att reproducera sig, säger Anna-Lisa Wrange.

”Kanske en framtida näring”

Forskarna vid Kristineberg har här fått tillstånd att odla stillahavsostron, som annars räknas som en främmande art och som misstänks hota både det vilda inhemska beståndet av platta ostron och blåmusslan. I ett första försök ska 5 000 ostronyngel sättas ut i Gullmarsfjorden.

– Om vi får till en fungerande ostronodling så finns det goda möjligheter att det kan bli en näring som kan gynna kustsamhällen som till exempel Lysekil med arbetstillfällen. Och lokalt producerad mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.