Brevlådan i kanalen innan den sjönk till botten. Foto: Max Ljungberg

Otillgängliga brevlådor i Göteborg för klagomål

Publicerad

Vill du klaga på Göteborgs stad finns nu speciella brevlådor för just detta. Det krävs dock lite påhittighet för att komma åt dem. De blå lådorna är placerade på otillgängliga platser runt om i staden, bland annat i kanalen utanför rådhuset.

– Lådorna visar på hur svårt det är att göra sin röst hörd, säger Karin Gréen, projektledare Funktionsrätt Göteborg.

Bakom brevlådorna står organisationen Funktionsrätt Göteborg som vill uppmärksamma hur svårt de upplever att det är att få fram sina synpunkter till kommunen.

– Vi vill demonstrera att staden gör det onödigt svårt att klaga när man utsätts för brister i kommunens stöd- och omsorgsverksamheter. Detta är en känga till staden att se över sina rutiner, säger Karin Gréen, projektledare vid Funktionsrätt Göteborg.

Flera brevlådor uppsatta

Brevlådorna är placerade på olika platser, otillgängliga på olika vis, i centrala delar av Göteborg. Bland annat finns de monterade högt upp i luften, upp-och-ner och en är satt mitt i kanalen vid rådhuset. Brevlådan i kanalen hamnade dock under vatten under dagen och bärgningsförsök ska göras under fredagen. 

Ny hemsida för klagomål

Lådorna är också en kampanj för att uppmärksamma organisationens hemsida Klaga på stan. Där klagomål som kommer in skickas till kommunen så att de diarieförs och på så sätt blir tillgängliga och en del av statistiken.

– Alla klagomål är bra klagomål och vi vill framför allt underlätta för dem som har svårast att göra sin röst hörd, säger Karin Gréen.

Enligt Karin Gréen är brevlådorna uppsatta med tillstånd från staden och kommer sitta uppe i en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.