Arkivbild. Foto: TT

Ovanligt stormväder väntas i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Den varma sommaren får fler konsekvenser under de närmaste dagarna. På fredag kan det bli ett ordentligt oväder.

De nuvarande prognoserna för fredag visar på ett kraftigt oväder i Västra Götaland.

SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT

– Vi har något som kan utvecklas till ett rejält sommaroväder. Det handlar regn och skurar, men även åska. Mer problematiskt blir det med vinden. Det är kulingstyrka ut över havet och rejält blåsigt in över land, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Ovanligt starka vindar

Oväder av den här kalibern händer inte ofta under sommaren.

– Det kommer bli ordentligt blåsigt med mycket hårda vindar, kanske stormvindar. Det är väldigt ovanligt för att vara en sommarmånad, säger Per Stenborg.

Kontraster orsaken

Foto: TT

Det finns risk för åska de närmaste dagarna eftersom det är ordentligt varmt och att det finns mycket energi i luften som kan orsaka åska, men fram till fredag verkar läget relativt stabilt. Enstaka skurar med åska kan passera över området. Det blir därefter lite svalare innan fredag, men det är den svala luften som ligger bakom det kommande ovädret.

– Det handlar om kontrasten mellan luftmassor, varma och kalla, ju större konstraster desto blåsigare har vi det, säger Per Stenborg.

Hela Västra Götaland kommer att påverkas av de kraftiga vindarna, men värst väntas det bli precis längs kusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.