Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pappa var väldigt social. Han älskade att köra runt studenterna och kunde hålla på hur länge som helst” – hör sonen Stefan Larsson berätta om Ove. Foto: Privat

Ove Larsson dog i olycka på riksväg 40 – sonen Stefan om saknaden

Uppdaterad
Publicerad

Ove Larsson, 84, levde för sina lastbilar. När han köpte tillbaka den gröna veteranlastbil han byggt om 50 år tidigare var stoltheten total.

Men på väg hem från ett verkstadsbesök i somras fick Ove stopp på motorvägen, blev påkörd bakifrån och dog.

– Han har kört lastbil hela sitt liv och så dör han på det här viset – det är brutalt, säger sonen Stefan Larsson.

I klippet hör du Ove Larssons son Stefan berätta om olyckan.

Efter tre decennier återförenades Ove Larsson med sin gröna veteranlastbil, en ombyggd brandbil som han byggde om på 70-talet och sedan sålde på 90-talet.

– Han ville knyta ihop säcken och få tillbaka sin bil. Han var mäkta stolt när bilen kom hem igen, säger hans son Stefan Larsson.

Kört lastbil i 65 år

Ove Larsson hade kört lastbil i 65 år och han drev ett åkeri utanför Borås. Många i Sjuhärad kände till Ove – de har sett när han kom åkande i sin timmerlastbil, eller träffat honom på en veteranbilsträff.

– Han ville inte sluta jobba, så när han nämnde att han köpt tillbaka den här veteranlastbilen kändes det bra. Nu hade han något att pyssla med, säger Stefan.

– Jag har nog aldrig förstått innan vilket avtryck pappa gjort hos så många människor. Han var väldigt social och hjälpte många.

Men det hann bara gå två månader innan Ove i somras omkom i en bilolycka, efter att han hämtat sin veteranlastbil på verkstaden i Ulricehamn.

Dödsolyckan på riksväg 40

Veteranlastbilen fick stopp i högerfilen på riksväg 40 mellan Ulricehamn och Borås. Övervakningsbilder visar att flertalet bilar uppmärksammar Oves fordon, men efter några minuter kör en lastbil in i honom. Polisens utredning visar att föraren inte var påverkad av alkohol eller droger och inte distraherad av mobiltelefon vid olyckstillfället.

Föraren dömdes

Lastbilschauffören dömdes i mars av tingsrätten till villkorligt straff för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. I domen står det att ett stillastående fordon på en motorväg kan vara oväntat för andra förare. Samtidigt betonar rätten vikten av att trafikanter måste vara förberedda på att det kan inträffa. Domen har inte överklagats.

– I dag tycker vi bara synd om han som körde. Det var en olyckshändelse, säger Stefan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.