774 doser vaccin har förstörts i Åmål. Bilden är en arkivbild. Foto: TT

Närmare 800 vaccindoser förstörda efter skadegörelse i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

774 doser vaccin har förstörts vid en vaccinationshall i Åmål. Någon hade brutit upp ett hänglås och stängt av en huvudströmbrytare vilket stängde av kylningen.

Händelsen upptäcktes under torsdagsmorgonen. I och med strömavbrottet var kylarna där vaccinet förvarades ur bruk och så tros det ha varit under stora delar av natten.

Vi vet inte vad det här handlar om, vi vet inte om någon var ute efter att förstöra vaccinet eller om det är något annat som ligger bakom, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i Väst.

I samma lokaler finns även andra verksamheter. Därför finns det flera tänkbara motiv.

Grovt brott

– Nu rubricerar vi det här som grov skadegörelse. Hade vi vetat att någon avsiktligt förstört vaccinet hade det klassats som grovt sabotage, säger Thomas Fuxborg.

Ärendet utreds nu av enheten för grova brott i Fyrbodal. Förutom att ett antal personer fått sina vaccintider avbokade är även det ekonomiska värdet ganska stort.

– Det sägs att varje dos kostar 19 dollar. Så det blir ganska mycket totalt, säger Thomas Fuxborg.

Polisen har gjort en teknisk utredning på platsen men ännu finns ingen misstänkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer