Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tistlarnas fyr renoveras för första gången på över 15 år. Foto: SVT

Över hundra år gammal fyr renoveras för miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Betong som rasar, vattenläckage och stora fuktskador – så har det sett ut i och kring fyren på Yttre Tistlarna i flera år.

– Det skulle behövas ett rejält lyft och nu får den äntligen det, säger Jakob Olofsson, byggprojektledare på Sjöfartsverket.

Tistlarnas fyr ligger på Yttre Tistlarna och är en av Göteborgs skärgårds sydligaste öar. Den är över hundra år gammal och har varit i stort behov av en större renovering i flera år.

– Det har varit fruktansvärt, de som åker hit gör ju det för att se fyren, då vill man inte se en smutsig klump, säger Mikael Wennergren som har spenderat somrarna på ön sedan 70-talet.

Renoveringen är planerad att pågå hela sommaren. Foto: Björn Alverfeldt/Sjöfartsverket

Större projekt än väntat

Fyren har varit aktiv sedan 1905 och har en lång historia, här finns det bara några få boningshus som tidigare fungerat som fyrmästarhus, därför är det enligt de boende på ön ännu viktigare att den blir omhändertagen.

– Det känns jättebra att det äntligen händer något med fyren, vi har tjatat på Sjöfartsverket i flera år, säger Mikael Wennergren som har ett hus på ön och hoppas att renoveringen kommer att locka fler besökare.

Renoveras för miljonbelopp

Renoveringen som till en början skulle landa på drygt 2,5 miljoner kronor har nu fördubblats – och än är renoveringen inte klar. Öarna saknar el och färskvatten, vilket gör arbetet extra utmanande.

– Den var i ännu värre skick än vad vi först trodde och den övre balkongen måste helt försvinna. Det är väldigt stora åtgärder som vi inte har kunnat förutse, säger Jakob Olofsson.

Se mer av renoveringen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.