Arkivbild. Foto: TT

Överbelastningsattack mot färdtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Västtrafiks trafikledningssystem utsattes för en överbelastningsattack i söndags. Systemet låg då nere, till och från, i sex timmar och många resenärer drabbades då varken sjukresor eller färdtjänster kunde bokas.

Västtrafik misstänker att det rör sig om en attack mot datasystem i syfte att hindra normal användning av systemet.

– Den var riktad inte bara mot trafikledningssystemet utan hela Västtrafik, säger Jens Holmberg vid pressavdelningen på Västtrafik.

Många resenärer drabbades

Många resenärer drabbades när vissa förare till färdtjänst och sjukresor inte kunde få ut sina körordrar från Västtrafik samtidigt som vissa av trafikföretagens system låg nere. Hur många som totalt drabbats kan inte Västtrafik säga i dagsläget men tillräckligt många för att inte alla skulle kunna kontaktas via telefon.

– Vi kunde inte nå alla, nu hände det en söndag som väl var men det är allvarligt ändå. Vi ringde så många vi kunde.

Några anmälningar om allvarliga incidenter på grund av störningarna har Västtrafik ännu inte fått in.

– Om det hänt något allvarligt så brukar vi snabbt få in det via kundföretagen eller från klagomål direkt till oss men inget sådant har kommit in, säger Jens Holmberg.

Tittar på framtida skydd

Västtrafik ansvarar för färdtjänsten i 44 av regionens 49 kommuner, dock inte i Göteborg. De ansvarar även för samtliga sjukresor i regionen inklusive Göteborg. Förutom trafikledningssystemet drabbades Västtrafiks hemsida samt To Go-appen där man kan betala resor med mobilen.

– IT-avdelningen tittar på hur vi ska skydda oss mot detta i framtiden, men dom hittar ju alltid på nya sätt, nya typer av attacker, säger Jens Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.