Foto: SVT

Räddningstjänsten nerringd – översvämningar och bilar som kört fast

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder regn och hagel har skapat kaos i västra Sverige i kväll. Mer än 50 larm har kommit in till räddningstjänsten i Storgöteborg.

– Det är så många som har fått översvämningar att vår pumputrustning inte räcker till, säger räddningschef i beredskap Per Jerring.

De största regnmängderna har drabbat Partille kommun och Hisingen i Göteborg och ett område som heter Lundby.

– Vi har fått in drygt 50 larm. Det handlar om översvämmade fastigheter och fordon som har kört ner i vattenmassor och fastnat, säger räddningschef Per Jerring till SVT Nyheter.

Regnoväder i Västsverige

Köpcentrum utrymdes

Köpcentret Allum i Partille utanför Göteborg fick utrymmas efter att vatten börjat stiga i butikerna.

– Det stod vatten på golvet och elen hade gått, säger Anna Stoltz som är butikschef i en av butikerna på köpcentret.   Efter en timmes ihärdigt regnande så började vatten stiga upp i butikerna och beslut togs om att utrymma varuhuset. Larmet kom till polisen klockan 16.39.

– Då blinkade ljuset och man såg vattnet forsa utanför. Det är väldigt mycket vatten här, säger Anna Stoltz som sitter i en bil utanför tillsammans med kollegorna och som berättar att utrymningen gick lugnt till.

Anna Stoltz berättade om översvämningen av köpcentret Allum.

LÄS MER: Flera översvämningslarm utanför Göteborg

Av förklarliga skäl kommer inte butikerna ha öppet något med under fredagen. Hur det blir med öppettider under helgen är fortfarande oklart.

Jag hoppas vi kan öppna imorgon och att inget är skadat i butiken.

Många larm för räddningstjänsten

Totalt fick räddningstjänsten in ett sextiotal larm om översvämmade fastigheter. En av de som drabbades är Furulundskyrkan i Partille.

LÄS MER: Carola fastnade i regnkaoset

– Jag har varit på väg till kyrkan i en 1,5 timme nu men jag kommer inte fram på vägarna. Det brukar ta tio minuter att köra dit, säger Claes Josefsson som är kyrkoherde i Furulunds församling till SVT Nyheter när vi når honom.

– Vi har tio personer i kyrkan som är där och tar hand om allt vatten som sprutar upp ur avloppet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnoväder i Västsverige

Mer i ämnet