Här drabbar grupperingarna samman i Hjällbo

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningsbilder, polisens kroppskameror och helikopterbilder visar vad som egentligen hände i Hjällbo.

Elva personer dömdes under måndagen till fängelse för våldsamt upplopp.

– Lägg av nu, lämna torget, skriker poliserna i klippen.

Klockan 17.17 visar övervakningskameror hur flera personer hamnade i bråk med varandra på torget i Hjällbo. Några knuffades omkull på marken och en man beväpnad med ett föremål syns jaga och slå mot en person. Han dömdes inte för misshandeln, eftersom det enligt tingsrätten inte går att bedöma att det var ett kraftigt slag som orsakade smärta.

Här urartar bråken i Hjällbo till upplopp:

Stor samling på torget

Konflikten i Hjällbo

Klockan 21.12 senare samma kväll visar filmsekvenser hur flera bilar körde in och stannade tvärt söder om torget.

Ur bilarna sprang personer mot torget, en del med föremål i händerna, på filmen syns bland annat batongliknande föremål. Det utbröt våldsamheter mot personer på torget och i närheten. Personerna som samlades tillhör en av de två grupperna som urskiljs i bråket, enligt åklagaren. 

Klockan 21.33 visar en helikopterfilm hur en annan grupp människor rörde sig mot torget, enligt domen ska det ha varit 13 personer, men fler anslöt sig efterhand. Den andra gruppen betecknas som Hjällbonätverket av åklagaren. När de anlänt till torget gick personer från den andra gruppen till attack mot nätverket.

Fler mindre grupper

Klockan 21.37 hade en stor folksamling bildats på torget. I tingsrättens dom beskrivs det ha samlats ett femtiotal personer. Poliser som larmats till platsen arbetade till en början med att gå mellan grupperna.

– Lägg av nu, lämna torget, hörs det hur poliser skriker.

Det tillkallades fler, totalt 32 enheter, har åklagaren angett enligt domen. Polisen bildade kedjor mot grupperna men trots det uppstod bråk mellan flera mindre grupper, samtidigt som polisen försökte skingra våldet med hjälp av OC-spray. I filmklipp från polisens kroppskamera hörs polisen uppmana personerna att lämna torget.

Händelseförloppet var kort och strax klingade våldsamheterna av.

Hör chefsrådmannen berätta om upploppet i Hjällbo:

Samtliga åtalade döms

32 personer omhändertogs under upploppet, tre greps och ytterligare gripande följde. På måndagen föll domen mot elva personer som stått åtalade för våldsamt upplopp den aktuella dagen. Fem av de åtalade kan länkas till Hjällbonätverket. De sex övriga tillhör en annan välkänd släkt i Hjällbo. Samtliga dömdes till fängelsestraff i mellan 2 och 4 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Hjällbo

Mer i ämnet