Risken för att en kvinna med en långdragen förlossning måste förlösas med kejsarsnitt eller sugklocka är hög trots tillförsel av läkemedlet oxytocin. Det visar en avhandling av barnmorskan Lotta Selin, som studerat data från 2 775 förlossningar.
– Det går inte att se en minskad frekvens kejsarsnitt i den här gruppen med en högre dos av läkemedlet. Annan forskning har heller inte sett någon skillnad om man gett läkemedlet tidigt eller sent under förlossningen, säger hon.
Oxytocin ges ofta genom dropp till födande kvinnor för att stimulera värkarna. I grunden är det ett hormon som kroppen producerar själv, men sedan 1950-talet har man använt syntetiskt oxytocin som läkemedel vid långdragna förlossningar.
Påverkade inte antalet kejsarsnitt
Bland förstföderskor med ett långdraget förlopp användes kejsarsnitt i 17 procent av fallen. Vid normalt förlopp var siffran drygt två procent.
Oxytocin påverkade inte andelen kejsarsnitt, även om dosen dubblerades. Kvinnans upplevelse av förlossningen påverkades inte heller. Däremot blev förlossningarna i genomsnitt 23 minuter kortare.
Finns risker med överanvändning
Lotta Selins slutsats är även att oxytocin används för mycket, även om inga negativa effekter sågs i studien.
– En annan aspekt är om man använder oxytocin i onödan för att skynda på förlossningen, att det finns en risk om kvinnan får för mycket värkarbete att det kan påverka barnet och ge syrebrist under förlossningen, säger hon.
Droppet begränsar dessutom kvinnans frihet att röra sig, och tilltron till den egna förmågan att föda kan minska.
– Vi behöver forska mer på alternativen på hur man främjar det kroppsegna oxytocinet som påverkas av lugn och ro.
Vilka resurser som finns på förlossningsavdelningen kan också påverka.
– Om det är brist på arbetskraft och personal så får inte kvinnan lika mycket kontinuerlig stöd som gör att kvinnan känner sig trygg, säger Lotta Selin.