Staffan Kaltin och Josefin Pehrsson är projektledare för försöket i Alingsås. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Ozon ska ta bort läkemedelsrester i Alingsås avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många läkemedelsrester i svenska sjöar och vattendrag, där vi sedan hämtar vårt dricksvatten. Det beror på att dagens reningsverk inte byggda för att ta bort läkemedelsrester. I Alingsås prövas nu nya metoder för att komma tillrätta med det här.

– Försöket ska starta så snart tjälen går ur marken och vi kan gräva ner nya rör, säger projektledaren Josefin Pehrsson.

Läkemedelsreningen i Alingsås ska ske i sista ledet – innan vattnet släpps ut här från reningsverket till Säveån som leder det vidare till sjön Mjörn intill. Två olika metoder ska testas i varsin container som nu står uppställd på reningsverket i Alingsås.

Dels en metod där ozon produceras med av hjälp av den omgivande luften. Efter den ordinarie reningen passerar då vattnet passerar ett sandfilter och därefter tillförs vattnet ozon som bryter ner läkemedelsrester. Ett kolfilter fångar upp restprodukter och sedan släpps det färdigrenade vattnet ut i Säveån.

Ozon eller bakterier?

I den andra containern är det i stället bakterier som ska rena vattnet från läkemedelsrester.

– Vi hoppas att vi kan få kunskap som vi kan använda vid framtida renoveringar av reningsanläggningen, säger Josefin Pehrsson, projektledare.

Problemet är detsamma för alla reningsverk. De är inte byggda för att rena läkemedel.

– Vi har ju mätt att vi har stora mängder läkemedel som kommer ut i Säveån och även i Mjörn så har man uppmätt låga halter av läkemedel, även i fisk, säger Staffan Kaltin, projektledare.

Ny rapport

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, presenterar i en ny rapport på måndagen resultat från en omfattande undersökning av de tre största svenska sjöarna och deras vattendrag. Den visar att över ett hundratal svårnedbrytbara kemiska ämnen har hittats – ett sjuttiotal av dessa är läkemedelsrester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.