Vid årsskiftet blev hormonella preventivmedel gratis för kvinnor under 21 år. Antalet uthämtade förpackningar till unga kvinnor ökade då med tolv procent i Västra Götaland under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. I hela landet var samma siffra 20 procent. Det är däremot inte helt riskfritt att äta p-piller för alla.
Karolinska Institutet har nämligen gjort en studie där 340 friska kvinnor i åldrarna 18-35 år deltog. De blev slumpmässigt tilldelade tre månaders behandling med antingen verkningslösa placebopiller eller den vanligaste formen av kombinerade p-piller. Varken kvinnorna eller försöksledarna visste vem som tilldelades vad.
Livskvaliteten försämrades
De kvinnor som tilldelades p-piller upplevde sin livskvalitet signifikant sämre än de som fick placebo. Bland annat påverkades deras energi, humör och självkontroll negativt. Resultaten var dock relativt små och därför måste de tolkas med viss försiktighet påpekar forskarna bakom studien. Samma studie har dessutom tidigare visat att kvinnors sexlust kan påverkas av p-piller.
En av de som lett studien är Angelica Lindén Hirschberg, professor och specialistläkare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.
– Vi får inte glömma bort att p-pilller är ett utmärkt preventivmedel och att de allra flesta mår bra när de använder p-piller. Men det ena får inte förta det andra. Det är viktigt att vi får mer kunskap om hur vi allmänt kan påverkas av p-piller, säger hon och påpekar att det är den vanligaste formen av kombinerade p-piller som använts i studien. Därför går det inte att generalisera resultatet till alla slags p-piller.
Amanda Nilsson från Gråbo i Göteborg har sedan tonåren ätit p-piller för att bota sin mensvärk, en värk så kraftig att hon vid tillfällen svimmade av smärta. Trots att hon drabbades av biverkningar påpekar hon att hon inte är någon motståndare till p-piller, även om hon själv inte mår bra av dem.
– Det är många som det fungerar jättebra för och jag är så glad för deras skull.