Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evelina Fodell gjorde succé med ”Supersengångaren” – hör henne i klippet! Foto: SVT/Nils Arnell

Här tävlar femteklassare i att kasta ägg från 15 meter

Uppdaterad
Publicerad

Varje år bjuder Chalmers in femteklassare i Västsverige till Rädda Ägget, en tävling som går ut på att kasta ett ägg från 15 meter utan att det går sönder. I år firar tävlingen 20 år och intresset är rekordstort.

Till hjälp har eleverna sina egenbyggda konstruktioner, som de tagit med och får testa framför andra elever. Under två dagar pågår tävlingen och sammanlagt kommer över 2 500 elever att delta.

– Det är ju rekordmånga. Jag vet inte om det är en pandemieffekt eller om det bara är så att man har längtat efter Rädda Ägget, säger Dorotea Blank som är projektledare för Rädda Ägget på Chalmers.

Dorotea Blank, projektledare för Rädda ägget. Foto: SVT/Nils Arnell

I år är det första gången som tävlingen sker på plats sedan pandemiutbrottet. I samband med tävlingen hålls även ett teknikevenemang där eleverna får testa på olika sorters teknik, i hopp om att väcka elevernas intresse för ämnet.

Starta klippet för att se eleverna berätta om sina konstruktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.