Västra Götalandsregionen är sedan i måndags utsatt för ett pågående cyberangrepp. Foto: Christine Olsson/TT

Regionen utsatt för cyberangrepp – Säpo kopplas in

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen är sedan i måndags utsatt för ett pågående cyberangrepp.

– De försöker få åtkomst till vår IT-miljlö, men vi vet inte exakt vad de är ute efter. Det är så hög säkerhetsklass på det här, säger avdelningschef Maria Skoglöf till SVT Nyheter Väst.

Skoglöf berättar att Västra Götalands it-avdelning just nu lägger allt fokus på att komma till rätta med problemet.

Hittills har regionen kunnat stoppa samtliga incidenter, men angreppen pågår fortfarande, vilket Borås Tidning var först att rapportera.

– Vi sitter och analyserar och övervakar detta dygnet runt i och med att det är ett pågående angrepp , säger Maria Skoglöf, som är avdelningschef på Västra Götalands it-avdelning.

”Kan få allvarliga konsekvenser”

Maria Skoglöf, avdelningschef för it-avdelningen på Västra götalandsregionen. Foto: Privat

Regionen ser allvarligt på det som inträffat och har gjort en polisanmälan. It-avdelningen har också en fortlöpande dialog med Säpo. Maria Skoglöf kan inte gå in på vad det är för aktörer som ligger bakom angreppen, eftersom det är så hög säkerhetsnivå på detta.

– Merparten av vår verksamhet består av hälso- och sjukvård. Så det kan få allvarliga konsekvenser om det blir störningar i vår verksamhet, säger Maria Skoglöf.

Säpo: Intressant för andra länder

Säpo har under de senaste åren sett en ökning av cyberangrepp mot Sverige. Karl Melin, presschef vid Säkerhetspolisen, kan inte uttala sig om eventuella ärenden som Säpo är inkopplade i, men säger att varje angrepp mot svenska verksamheter är allvarliga.

Generellt sett är det andra stater eller organiserad brottslighet som ligger bakom angreppen mot Sverige, enligt Melin. Syftet är att stjäla information eller på olika sätt spionera.

– Man ska komma ihåg att Sverige är ett högteknologiskt land och vi har mycket forskning och utveckling som ligger långt fram. Det är intressant, inte minst för andra länder, säger Karl Melin.

– Aktiviteter och angrepp förekommer hela tiden för att stjäla information.

Västra Götalandsregionen utsattes i somras för en cyberattack då anställda drabbades av så kallad phishing eller nätfiske, alltså när hackare försöker få tag på lösenord och andra uppgifter. Totalt var det 35–40 e-postkonton som kapades.

Maria Skoglöf kan varken säga om det är samma slags cyberangrepp som då eller vad det rör sig om för slags information som angriparna vill komma åt.

– De försöker få åtkomst till vår IT-miljö, men vi vet inte exakt vad de är ute efter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.