Winco Solomone är föreståndare på café Trappaner, som är kopplat till Baptistkyrkan i Göteborg, och han säger att de hemlösa går en mycket tuff jultid till mötes på grund av pandemin. På cafét delar de ut mat till hemlösa två gånger i veckan. Något som upphör några veckor under jul och nyår. Foto: SVT

Pandemin gör det extra svårt för hemlösa i Göteborg

Publicerad

Mat, dryck och sovsäckar. Det är vad som delas ut till hemlösa en kylslagen decemberdag utanför en kyrka i Göteborg.

– Det är så lätt att hamna utanför samhället, men så svårt att komma in igen. Jag är så tacksam över att de kommer hit, säger Winco Solomone, föreståndare på café Trappaner.

Kön utanför kyrkan ringlar sig lång ett bra tag före öppning. En av dem som står längst fram säger att han stått där i kylan i två timmar redan. Och det är just utomhus de får vara på grund av coronapandemin. Annars brukar de få komma in till kyrkans café för ett varmt mål mat två gånger i veckan.

– Corona ställer till väldigt mycket. De kan inte komma in och återhämta sig plus att kylan börjar komma, säger Winco Solomone, föreståndare på Café Trappaner till SVT Nyheter Väst.

Sovsäckar delas ut

Just den här dagen delas inte bara mat och dryck ut utan också sovsäckar, eftersom de inte kan komma in i värmen som tidigare.

Sedan 2003 har Göteborgs stad gjort en årlig kartläggning av antalet hemlösa i alla tio stadsdelarna. Årets resultat är det lägsta sedan staden började kartläggningen, men trots det så står hela 3 733 personer utan bostad i dag, enligt siffror från april i år.

En av dem som vi pratar med i matkön och som tidigare var hemlös är Veronika Wistrand.

Hör i klippet vad hon tycker om Trappaners initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.